FAKTA OM TRÄ


FAKTA OM TRÄ


TRÄ KAN VARA MÅNGA SAKER


Trä Trä är ett levande material och påverkas därför av årstidernas olika luftfuktighet. På sommaren sväller träet och på vintern krymper det. En viss rörelse får man således acceptera, men det innebär sällan några problem.

Trä Trä är ett miljövänligt material. Om massivt trä används i skåpstomme, slipper man spånskivor som innehåller kemikalier.

Träfiberskivor, till exempel spån- och boardskivor, består av sönderdelat trä, spillvirke, med mera, som kokats och pressats ihop till skivor. Spånskiva har dessutom limtillsatser. MDF (förkortning av Medium Density Fiberboard) är en boardskiva, och den tunna varianten av den saknar onaturligt lim och kallas ofta i folkmun för Masonit.

Träfiberskivorna är mer formstabila än trä i inomhusmiljö. Livslängden är dock kortare än hos trä, då utstickande hörn som utsätts för slitage kan tappa färg, eller svälla av vatten. Särskilt under diskbänken. En annan nackdel är att skruvar inte sitter lika bra som i äkta trä. Beställer man ett målat kök är det alltså bra att känna till vilket material luckorna består av. Det finns säljare som kallar MDF för trä (eller möbelskiva) vilket inte ska förväxlas med massivt trä.

MDF är utmärkt som slät fyllning i en ramlucka som ska målas. Inga utstickande hörn som kan nötas. MDF är ett dött material som inte rör sig, med en slät yta som går utmärkt att måla utan underarbete.

MDF kan även användas i målade träkök som en kombination, exempelvis i bokhyllor och detaljer där man inte räknar med slitage. Tänk på att dammsugaren ofta krockar med hörn och kanter!

Prismässigt Prismässigt är MDF billigare än det billigaste massiva trämaterialet furu. Målad trälucka ska därför ha ett högre pris än en målad MDF-lucka, vilket också gäller för målade skåp. Tittar vi på träslagen så är björk dyrare än furu. Därefter kommer ek och al. Körsbär och valnöt är ännu dyrare.

4 Kvadrat erbjuder skåpstomme av antingen massivträ, björkplywood och lamellträ – dock inte spånskiva. Trälådor är i regel av björkplywood, med skenor under lådbotten.

Vi erbjuder målade luckor i olika träslag. Vanligast är björk eller bok som har en slät yta jämfört med andra. Om fyllningen (spegeln) i en ramlucka ska vara slät utan fräst profil, kan vi erbjuda MDF som är billigare. Vi kan också erbjuda träfanerad MDF. Ramen är dock alltid i massivt trä, och gångjärnens skruvar kommer därför att sitta bra även efter en framtida renovering.

Vi erbjuder släta luckor som ska målas av lamellträ. (Kan också vara björkplywood). Valet av material beror på köksstil och budget.

TRÄ KAN VARA MÅNGA SAKER


Trä är ett levande material och påverkas därför av årstidernas olika luftfuktighet. På sommaren sväller träet och på vintern krymper det. En viss rörelse får man således acceptera, men det innebär sällan några problem.

Trä är ett miljövänligt material. Om massivt trä används i både skåpluckor och skåpstomme, slipper man spånskivor som innehåller kemikalier.

Träfiberskivor, till exempel spån- och boardskivor, består av sönderdelat trä, spillvirke, med mera, som kokats och pressats ihop till skivor. Spånskiva har dessutom limtillsatser. MDF (förkortning av Medium Density Fiberboard) är en boardskiva, och den tunna varianten av den saknar onaturligt lim och kallas oftast för Masonit.

Träfiberskivorna är mer formstabila än trä i inomhusmiljö. Livslängden är dock kortare än hos trä, då utstickande hörn utsätts för vatten och slitage. Exempelvis spricker färgen lätt vid hörn som nöts och tränger vatten in, sväller materialet och färgen lossnar. En annan nackdel är att skruvar inte sitter lika bra som i äkta trä. Beställer man ett målat kök är det alltså bra att känna till vilket material luckorna består av. Det finns säljare som kallar MDF för trä, vilket inte ska förväxlas med massivt trä.

MDF är utmärkt som slät fyllning i en ramlucka som ska målas. Inga utstickande hörn som kan nötas. MDF är ett dött material som inte rör sig, med en slät yta som går utmärkt att måla utan underarbete.

MDF kan även användas i målade träkök som en kombination, exempelvis bokhyllor och detaljer där man inte räknar med slitage. Tänk på att dammsugaren alltid krockar med hörn och kanter.

Prismässigt är MDF billigare än det billigaste massiva trämaterialet furu. Målad
trälucka ska därför ha ett högre pris än en målad MDF-lucka, vilket också gäller för målade skåp. Tittar vi på träslagen så är björk dyrare än furu. Därefter kommer ek och al. Körsbär och valnöt är dyrast.

4 Kvadrat erbjuder målade luckor i olika träslag. Vanligast är björk som har en slät yta jämfört med andra. Om fyllningen (spegeln) i en ramlucka ska vara slät utan fräst profil, kan vi erbjuda MDF som är billigare än björk. Ramen är dock alltid i massivt trä.